TvPO nr. 5,

  In dit nummer weer veel interessante artikelen, onder andere over voedinghypes, eetstoornissen, cultuursensitieve gesprekken bij levenseinde en proactieve planning bij palliatieve zorg. Fadua El Bouassaoui, spreker tijdens het jaarcongres POH in de praktijk, vertelt in het interview over diabetes en leefstijl bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

  Buurtschakel Wendy Halbach: Wij-Gevoel in de wijk

  'De buurtschakel werkt laagdrempelig en informeel en kent de bewoners van de wijk goed. Ze bouwt vertrouwen op, haalt informatie op en zoekt bij vragen naar een oplossing binnen de wijk.'

  Voorwoord: Allerleukste Congres

  Maar het allerbelangrijkste en allerleukste congres voor de poh/pvk is ons eigen Jaarcongres POH in de praktijk. Op 3 november wordt dit congres van TvPO, NVvPO en V&VN PVK-POH voor de tweede keer gehouden voor ongeveer 300 poh's en pvk's.

  Huiselijk geweld

  De redactie recenseert boeken, apps en andere interessante media voor de poh/pvk.

  De Antwoorden

  Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over Niet-alcoholische vervetting.

  Jolanda Dekker: poh-oncologie in opkomst

  Wat doe je naast je baan in de huisartsenpraktijk? 'Onder meer vrijwilligerswerk in de Vlaardingse Boei, een inloophuis voor kanker- patiënten en naasten.

  Column: BMW bekostigen

  Soms ruiken mensen zó sterk naar sigarettenrook, dat ik niet meer kan stoppen met hoesten.

  TEST JE KENNIS

  Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over niet-alcoholische leververvetting.

  Nieuws

  Nieuws zijn korte berichten over onderzoeken of andere actuele zaken die interessant zijn voor praktijkverpleegkundigen/-ondersteuners.

  Handreiking

  In een voorgaande gerandomiseerde trial (CIPRUS) bleek een korte cognitieve gedragstherapie (CGT)-interventie door poh's-ggz (kosten)positieve effecten te hebben bij mensen met aanhoudende lichamelijke klachten (ALK).

  Interview: Strijden tegen fabels

  Door haar familieachtergrond in de zorg, met een zus die diabetesverpleegkundige is, een andere zus die in een apotheek werkt en een broer die longarts is, voelde Fadua el Bouazzaoui zich geroepen ook in de gezondheidszorg te gaan werken.

  Virushepatitis

  De NHG-Standaard Virushepatitis en andere leveraandoeningen is dit jaar herzien op het onderdeel hepatitis B.

  Variabiliteit

  Een 39-jarige vrouw meldt zich op het spreekuur voor een astma-vervolgconsult. Zij heeft in 2014 nog haar oude huisarts bezocht voor controle, maar is bij ons nog niet in beeld met astma.

  Voedingshypes

  Bij voedingshypes worden voedingsmiddelen of diëten als extreem gezond of ongezond neergezet. Het is vaak zwart-wit: iets is superfood of juist dé oorzaak van allerlei gezondheidsproblemen.

  Eetstoornis

  Een eetstoornis wordt vaak pas laat ontdekt, op een moment dat deze in ernst is toegenomen. Het is zaak er vroeger bij te zijn.

  Levenseinde

  Ernstig zieke mensen vinden het meestal fijn om iemand mee te nemen naar een consult. Migrantenpatiënten laten zich dan soms vergezellen door meer dan één persoon.

  Palliatieve zorg

  Na de diagnose dat iemand ongeneeslijk ziek is verklaard, begint slechts 25 tot 49 procent van de hulpverleners binnen een half jaar een gesprek over proactieve zorgplanning (PZP). Terwijl de meerderheid van de patiënten hier graag een gesprek over zou willen hebben.

  Restless legs syndrome

  Het restless legs syndrome (RLS) wordt ook wel rusteloze benen syndroom (RBS) genoemd. Het is een neurologische aandoening gekarakteriseerd door de drang om de benen te bewegen en een onaangenaam gevoel in de benen.

  Slimme Sensors

  Voor veel mensen met diabetes type 2 is regelmatige controle van de bloedglucosewaarden de sleutel tot het bereiken van een goede glykemische instelling.