TvPO nr. 5, 2022

  In dit vijfde nummer van 2022 weer veel interessante artikelen, o.a. over het Jaarcongres POH in de praktijk, de nieuwe rubriek Blik van Buiten, astma bij kinderen, atriumfibrilleren en opioïden. Huisart Karel Bos vertelt over de belangrijke rol die leefstijl en eigen regie spelen in zijn spreekkamer.

  Redactioneel: Voorpretjaarcongres

  Het is gezellig om elkaar als collega's te ontmoeten, kennis te vergaren en even iets anders te doen dan ons dagelijkse werk.

  Nieuws

  Nieuws zijn korte berichten over onderzoeken of andere actuele zaken die interessant zijn voor praktijkverpleegkundigen/-ondersteuners.

  Astma bij kinderen

  Bij kinderen met een vermoeden van astma is er geen gouden standaard waarmee deze diagnose met zekerheid kan worden gesteld of verworpen.

  Dit is de poh

  De toenemende werkdruk in de huisartsenpraktijk wordt vaak genoemd als motief om functies uit te breiden en zo het hoofd te bieden aan de stijgende zorgvraag.

  Hypothyreoïdie

  Het metabool syndroom is een verzameling van klachten rondom de stofwisseling. Het gaat om een combinatie van een verhoogd cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, overgewicht en een hoge bloedsuikerspiegel.

  Henriëtte boven: POH’S en PVK’S In de watten leggen

  Atriumfibrilleren

  Eén op de vier herseninfarcten is gerelateerd aan atriumfibrilleren.

  Goed Luisteren

  Door de Covid-19-pandemie en de hierbij horende beperkingen is wereldwijd het aantal ouderen met eenzaamheid fors toegenomen.

  Interview: Karel Bos

  Sinds de Covid-maatregelen heb ik 15 minuten per patiënt. Dan is er voldoende tijd voor de vraag, het onderzoek en het advies.

  Test je kennis

  Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over het acuut coronair syndroom (ACS).

  De antwoorden

  Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over acuut coronair syndroom (ACS).

  Opioïden

  In 2021 gebruikten 560.000 Nederlanders een sterkwerkende opioïde, zoals morfine, fentanyl of oxycodon.

  ‘Wondzorgtoppers’

  Het begon heel simpel met de zoektocht naar het juiste verbandje, vertelt Engelien Bosman, wijkmanager en kwaliteitsmedewerker van de regionale huisartsenorganisatie Medicamus in Harderwijk.

  MOUCHES VOLANTES

  Mouches volantes worden vooral waargenomen wanneer de patiënt kijkt naar een heldere achtergrond, zoals de blauwe hemel of een witte muur.

  Goede voedingszorg

  Vaak wordt bij kanker gedacht aan patiënten die slecht eten en afvallen, maar sommige mensen komen onbedoeld aan na de diagnose, soms al tijdens de behandelingen.

  Esther van iperen: Achtergrond als Operatieassistent

  De echte rode draad in mijn leven is het dansen. Ik ben al ruim dertig jaar dansdocent met als specialisatie modern jazz.

  De geheimen van ons evenwichtssysteem

  De redactie recenseert boeken, apps en andere interessante media voor de poh/pvk.

  Opgeblazen Epidemie

  De redactie recenseert boeken, apps en andere interessante media voor de poh/pvk.

  Column: ласкаво просимо

  Op een dag kwam iemand van de triage het prikhokje inlopen om mij voor te bereiden op de eerste Oekraïense vluchtelingen die zich voor prikken hadden gemeld.