TvPO nr. 3,

  In dit derde nummer van 2024 weer een diversiteit aan artikelen over onder andere seksuele gezondheid, stoppen met roken, groenere longzorg en de begeleiding van naasten van kankerpatiënten. In het interview hoor je hoe waardevol het kan zijn om te verwijzen naar Welzijn op Recept.

  Recensies: MEER DESKUNDIGHEID PALLIATIEVE ZORG

  De redactie recenseert boeken, apps en andere interessante media voor de poh/pvk.

  Voorwoord: BEGIN EEN GESPREK

  Enkele jaren geleden vertelde poh-ggz Esma Küçük in TvPO: ‘Praten over seksualiteit is lastig, maar ik vind dat een hulpverlener dat moet kunnen.

  Guusje Van Adrichem: De Weg Omhoog In De Wijk

  ‘Tot voor kort was dat vooral het contact met cliënten. Mensen leren kennen in hun kwetsbaarheid én in hun kracht is hartverwarmend. Tegenwoordig haal ik ook veel voldoening uit de samenwerking met ketenpartners.'

  TEST JE KENNIS

  Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over medicatietrouw.

  SANDER VAN DIJK: OP DE JUISTE PLEK VOOR HET BEWEGINGSAPPARAAT

   ‘Beweegklachten vullen 30 procent van de spreekuren van de huisartsen, terwijl het niet hun specialisatie is. In veel gevallen is dit het domein van de fysiotherapeut. In ons centrum dachten wij erover na hoe de fysiotherapeuten een deel van dit werk konden overnemen.'

  Column: PLAKKEN IN PRAKTIJK

  Als poh-ggz bied je kortdurende hulp en ik nam me voor me hieraan te houden. Was het traject niet na een beperkt aantal sessies afgerond, dan zou ik verwijzen. Maar in de praktijk werkt dit anders.

  De Antwoorden

  Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over medicatietrouw.

  Medicatietrouw

  Problemen met medicatietrouw komen vaker voor dan je misschien zou denken: een kwart van de patiënten is niet medicatietrouw. Patiënten starten een overeengekomen behandeling niet, gebruiken de medicatie niet volgens voorschrift of maken de behandeling niet af.

  Interview: Alternatief voor een pil

  Tegen eenzaamheid bestaan geen pilletjes. Tegen hoge bloeddruk is hulp bij de financiële administratie soms effectiever dan (nog meer) antihypertensiva. Het zijn voorbeelden waaruit blijkt hoe waardevol het kan zijn als poh of pvk te verwijzen naar Welzijn op Recept.

  Nieuws

  Nieuws zijn korte berichten over onderzoeken of andere actuele zaken die interessant zijn voor praktijkverpleegkundigen/-ondersteuners.

  Autisme

  In de wachtkamer stroomt pijnlijk fel licht uit het plafond rechtstreeks je ogen in. Je zet je zonnebril op en vraagt je af waarom die scherpe lampen branden terwijl het gewoon klaarlichte dag is.

  Hart- en vaatziekten

  De diagnose kanker wordt steeds vaker gesteld. Gelukkig zijn behandelingen sterk verbeterd en is de kans op overleving toegenomen. Maar deze groep patiënten heeft door de behandeling mogelijk wel een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

  GROENERE ZORG

  Opwarming van de aarde, verlies van biodiversiteit en milieuvervuiling hebben desastreuze gevolgen voor de volksgezondheid. Sinds 2022 hebben honderden partijen uit de zorgsector de Green Deal 3.0 ‘Samen werken aan Duurzame Zorg' ondertekend.

  NORMAAL

  De huisartsenzorg vervult een belangrijke taak rondom seksuele gezondheid. Iedere zorgverlener, doktersassistent, huisarts, poh/pvk of poh-ggz krijgt te maken met issues rond seksualiteit.

  ROKEN

  In Nederland overlijden jaarlijks ongeveer 20.000 mensen als gevolg van roken. Gemiddeld sterven rokers tien jaar eerder dan mensen die deze verslaving niet hebben. Tabak is geen genotsmiddel en roken is geen leefstijlkeuze.

  ZIN OF ONZIN?

  Sommige zorgverleners komen proactief in actie bij patiënten met een risico op perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Anderen menen dat we pas actie dienen te ondernemen wanneer zich concrete symptomen voordoen.

  NAASTEN

  In Nederland leven ruim 900.000 mensen met of na kanker. Vaak raakt de ziekte niet alleen de persoon die de diagnose krijgt. Naasten van de kanker- patiënt kunnen ook grote impact ervaren op hun leven, zowel in emotionele als praktische zin.

  INTERTRIGO

  De huisarts ziet regelmatig smetten van de huidplooien. Toch wordt de aandoening niet altijd als klacht gepresenteerd. Vaak vindt de huisarts de smetten bij toeval tijdens lichamelijk onderzoek.