TvPO nr. 2,

  In dit tweede nummer van 2023 weer veel interessante artikelen over onder andere depressie, obesitas, empathie en pijn meten bij dementie. Anita van Biezen won de prijsvraag tijdens het Jaarcongres POH en beschrijft in het interview haar werk als gastvrouw in een centrum voor leven met en na kanker.

  Recensies: Spiegel voor de praktijk Lean werken

  De redactie recenseert boeken, apps en andere interessante media voor de poh/pvk.

  David bakx: Drive om diabeteszorg anders te doen

  Ik heb gemerkt dat er steeds meer interesse is gekomen voor leefstijl en dat poh's/pvk's daar ook de noodzaak van inzien.

  Column: Reflectie- Blogs

  Waarom doe ik mijn werk zoals ik dat nu doe? Ik merk dat ik regelmatig iets beschrijf wat poh's herkennen.

  Test je kennis

  Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over depressie.

  De antwoorden

  Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over depressie.

  Voorwoord: Aangenaam kennis te maken

  Toen ik vertelde dat ik in een grijs verleden hoofdredacteur was geweest van een blad uitgegeven door de organisatie waar we op bezoek waren, zag ik haar ogen oplichten.

  Mondhoekragaden

  Cheilitis angularis, perlèche en stomatitis: zo worden ragaden aan de mondhoeken ook wel genoemd. De oorzaak van mondhoekragaden is niet geheel duidelijk.

  Astrid van Hage: Cure en care combineren

  'Blijf de mooie momenten zien binnen je werkzaamheden. En laat deze momenten zwaarder wegen dan de minder mooie momenten.'

  Casus: Zonder vingerprik

  In de herfst van 2022 belt een huisarts me met het verzoek mee te denken over mijnheer Van Aalst. Die is 60 jaar en heeft diabetes mellitus type 2 sinds 2007. Hij heeft het een poos kunnen redden met orale bloedglucoseverlagende medicatie, maar heeft vanaf 2018 ook insulinetherapie.

  Empathie

  Na een gecompliceerde fractuur van mijn vinger was ik ooit onder behandeling bij een hand- therapeut. In het ziekenhuis was een controlefoto gemaakt. Het eerste wat de handtherapeut vroeg toen ik weer een afspraak had, was hoe de uitslag was.

  Neuropathie

  Verschillende typen chemotherapie kunnen perifere neuropathie veroorzaken, doordat zij schadelijk zijn voor de zenuwen in het lichaam.

  Depressie en suïcidaliteit

  Een depressie is een belangrijke risicofactor voor suïcidaliteit. Tot dusver was daarvoor weinig aandacht in de richtlijnen.

  Dementie

  Onderzoek van het Universitair Netwerk Ouderenzorg van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UNO-UMCG) heeft uitgewezen dat mensen met dementie gevoeliger voor pijn worden naarmate de schade aan de hersenen ernstiger wordt.

  Interview: Anita van Biezen

  Anita van Biezen kreeg pas écht belangstelling voor het Centrum voor leven met en na kanker in Waalwijk nadat ze voor de tweede keer borstkanker had gekregen.

  Nieuws

  Nieuws zijn korte berichten over onderzoeken of andere actuele zaken die interessant zijn voor praktijkverpleegkundigen/-ondersteuners.

  Obesitas

  De hoeksteen van de behandeling van obesitas is een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Het primaire doel ervan is langdurige leefstijlverandering, uitgedrukt in relatief gewichtsverlies.

  Beleid bij urine-incontinentie vrouwen

  Al sinds 1995 hebben huisartsen de NHG-Standaard Incontinentie voor urine bij vrouwen tot hun beschikking. Toch wordt urine-incontinentie nog steeds onderbehandeld.

  Charcot-Voet

  De Charcot-voet is een ernstige en ingrijpende complicatie van diabetische neuropathie, met een grote kans op ulcera en amputatie.