TvPO nr. 1,

  In het eerste nummer van 2023 vertellen vrijwilligers van De Kruispost over het bieden van eerstelijnszorg aan onverzekerden. Er is aandacht voor valangst en een interessant artikel over het omgaan met diabetesmedicatie tijdens de ramadan. En informatieve artikelen over insomnie ouderen en onbegrepen gedrag thuis.

  TEST JE KENNIS

  Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over de ramadan en diabetes.

  Sara marechal: Groene Oplossingen

   'Ik verzorg het spreekuur voor de mensen in de ketenzorg, met alles wat daarbij hoort. Daarnaast ga ik regelmatig op huisbezoek bij patiënten die minder goed ter been zijn en help ik bij de vaccinatierondes.'

  ‘Mijn praktijk-verpleegkundige is Mijn loods’

  Heb jij ook een patiënt met wie je een speciale band onderhoudt?

  De Antwoorden

  Test je kennis over onderwerpen die met je beroep te maken hebben. Deze quiz gaat over ramadan en diabetes.

  Column: GLIMLACH-BOEKJE

  Dankbaar had zij het boekje in gebruik genomen en toen zij van baan veranderde, liet zij mij behalve haar patiëntengroep ook het boekje na. Ik weet nog hoe blij verrast ik was om wat ik in het boekje las.

  ALLES IS GEZONDHEID

  De redactie recenseert boeken, apps en andere interessante media voor de poh/pvk.

  Voorwoord: Scherp blijven

  Aan het einde van dag één had hij 18 bomen omgehakt. 'Gefeliciteerd', zei de baas, 'ga hiermee door.' De houthakker was blij met de stimulerende woorden van zijn baas.

  Hubertine schoep: Lagere drempels voor Consultatie

  Hartfalen is een complex ziektebeeld, kennis en scholing zijn belangrijk, net als het uitwisselen van ervaringen. Wij kunnen dat bieden. Maak gebruik van ons.'

  Leefstijlinterventie bij dm2

  Maar liefst 10,2 miljoen mensen in Nederland hebben één of meer chronische aandoeningen. Dit is 57 procent van de bevolking. 17 procent van de chronisch zieken gebruikt vijf of meer verschillende medicijnen per dag, ook wel polyfarmacie genoemd.

  Evidence-based medicine

  De term evidence-based medicine is ruim 30 jaar geleden bedacht door de Canadese arts-epidemioloog Gordon Guyatt. Maar het idee achter het begrip bestaat al veel langer.

  Cholesterol

  Familiaire hypercholesterolemie (FH) is een van de meest voorkomende erfelijke stofwisselingsziekten in ons land. Ongeveer één op de 300 Nederlanders heeft FH.

  Nieuws

  Nieuws zijn korte berichten over onderzoeken of andere actuele zaken die interessant zijn voor praktijkverpleegkundigen/-ondersteuners.

  Casus: Valangst

  Bij circa 20-40 procent van de ouderen met een valhistorie ontstaat valangst. Ook senioren die niet eerder zijn gevallen kunnen valangst hebben: zo'n 10-20 procent van deze groep.

  Insomnie Ouderen

  Duurt insomnie langer dan drie weken, dan wordt gesproken van 'langer durende slapeloosheid'. Van chronische insomnie is sprake als de slapeloosheid langer dan drie máánden aanhoudt.

  Meer eigen regie

  Iedereen voelt de druk op de zorg. Er wordt veel van de zorgprofessional verwacht, maar de oplossing ligt misschien meer bij patiënten.

  DIABETES

  De NHG-Richtlijnen adviseren bij diabetes mellitus type 2 regelmatig aandacht te besteden aan een aantal bloedmetingen (HbA1c, bloeddruk, LDL), maar ook aan leefstijl.

  RAMADAN

  De ramadan heeft grote invloed op de dagelijkse routine van deelnemers. Zo veranderen de eettijden, het aantal maaltijden, de hoeveelheid koolhydraten en lichamelijke activiteiten.

  De Kruispost

  De Kruispost bevindt zich aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam, een druk gebied vol toeristen, kroegen, fastfoodwinkels en seks- industrie. Hier wordt eerstelijnszorg geboden aan onverzekerden.

  Onbegrepen gedrag thuis

  Mensen met onbegrepen gedrag, zoals psychotisch, angstig, geagiteerd of apathisch gedrag, wonen steeds vaker en langer thuis.